Micro-Brasserie

Geschiedenis

De soldaten die in 1815 strijd leverden bij Waterloo, hadden allemaal één gemeenschappelijke vijand:
de bacteriën in het drinkwater. Lokale brouwers werden dus waardevolle geallieerden, want dankzij hen konden de soldaten hun dorst lessen met bruin bier van hoge gisting.
Dit brouwsel werd Waterloo genoemd, als eerbetoon aan de Hertog van Wellington, Prins van Waterloo, die de Slag bij Waterloo had gewonnen.
Naar aanleiding van de 200ste verjaardag van de Slag bij Waterloo in juni 2015, keurde de lokale overheid het project goed om de hoeve-brouwerij van Mont-Saint-Jean te restaureren en steunde ze het project van de Brouwerij John Martin om deze uitdaging aan te gaan.
Voor Anthony Martin en zijn team was dit de ideale gelegenheid om hulde te brengen aan alle soldaten: ze besloten er Waterloo, the Beer of Bravery, te brouwen.
Ze deden hiervoor een beroep op Adrien Desclée, die het bier enkele jaren eerder reeds opnieuw had gelanceerd. Ze wilden dit uitzonderlijke bier, dat al die dappere soldaten de nodige kracht en strijdlust had gegeven, nieuw leven inblazen.
Voor het brouwen van dit bier met een rijk verleden konden ze gebruik maken van de knowhow van meesterbrouwer Willem Van Herreweghen, die trouw bleef aan de oude receptuur die vanaf 1456 door meesterbrouwers uit de streek was opgesteld.

visites_et_degustation

Bezoek en degustatie

Onze microbrouwerij zal bierliefhebbers en geschiedenisfanaten ongetwijfeld weten te bekoren!

Een professionele gids laat u kennismaken met de geschiedenis van het bier Waterloo. Hij verduidelijkt elke stap van het brouwproces en verruimt uw blik op de wereld van het (brouwen van) bier. De rondleiding wordt afgesloten met een degustatie van onze producten die geen enkel geheim meer voor u zullen hebben!
Voor bezoekers die op zoek zijn naar een bijkomende smaakervaring hebben we vier kazen geselecteerd die perfect samengaan met vier van onze bieren. Hiervoor gingen we te rade bij de gerenommeerde kaasmeesters van de kaasmakerij Saint-Michel (verkozen tot beste kaasmaker van België 2016).

Soorten rondleidingen

De microbrouwerij kan enkel worden bezocht na telefonische reservering zeven dagen op voorhand 02/385.01.03.

Klassiek bezoek aan de brouwerij gevolgd door een degustatie van het bier Waterloo Récolte (40 minuten) :

Tarieven :

 • € 7,50 per volwassene (+16 jaar) indien minder dan 10 personen
 • € 5 per volwassene (+16 jaar) indien meer dan 10 personen
 • € 5 voor senioren, studenten, personen met beperkte mobiliteit en kinderen (12-15 jaar)
 • Gratis voor kinderen jonger dan 12 jaar (zij moeten wel opgegeven worden op het ogenblik van de reservering)*

Expertenbezoek aan de brouwerij gevolgd door een degustatie: 4 bieren – 4 kazen (duur: 1u30 – min. 15 personen)

Bezoek aan de brouwerij in het gezelschap van onze brouwer, gevolgd door een degustatie van onze Waterloo-bieren gecombineerd met kazen van kaasmakerij Saint-Michel.

Tarieven :

 • € 15 per persoon

* voor de kinderen is fruitsap voorzien

12924323_1699022547028194_8363575471451878692_n

De brouwers van John Martin hebben zich de knowhow van de brouwers uit de 15de eeuw eigen gemaakt om bierliefhebbers uit de hele wereld een authentiek product aan te bieden. Laat u tijdens uw bezoek aan de microbrouwerij van Mont-Saint-Jean niet misleiden door het rustieke aanzicht. Achter deze elegante koperen vaten schuilen hoogtechnologische installaties. De microbrouwerij van Waterloo beschikt immers over zeer performante productiemiddelen en kan tot 10 hl brouwen.
De kookketel heeft een moduleerbare bodem die kan worden aangepast afhankelijk van het te brouwen volume. Deze hoogtechnologische uitrusting bezit alle troeven van grote gespecialiseerde installaties om bier van hoge gisting te brouwen.

Waterloo wordt van oudsher uitsluitend gebrouwen met lokale producten.

Water is van cruciaal belang bij het brouwen van bier, want het bepaalt de eindkwaliteit en
geeft het brouwsel zijn unieke karakter. Het water dat men tijdens het brouwproces gebruikt, is afkomstig van de waterput van de hoeve van Mont-Saint-Jean, die dankzij haar geografische ligging (Waals-Brabant) van uitstekende kwaliteit is. Na zuivering benadert dit water immers een ideale zuurgraad.

Waterloo ligt bovendien in een uitgesproken landbouwgebied.
Lang voor de Slag bij Waterloo stond de streek bekend om haar imposante hoeves, overvloedige oogsten en rijke bodem.

Alle gebruikte grondstoffen komen uit de streek, behalve de hop. Maar daar komt binnenkort verandering in met de aanleg van hopvelden rond de site.

De eerste stap van het brouwproces is het malen van graan. Het graan wordt vervolgens overgegoten in de beslagketel
en wordt daar gemengd met water dat tot een bepaalde temperatuur is opgewarmd. Het zetmeel wordt er omgezet in suiker.
Het mengsel gaat vervolgens naar de filterketel met dubbele bodem, die toelaat het draf van het wort te scheiden.
Ten slotte giet men het wort over in de kookketel en wordt de hop toegevoegd.
Alles wordt tot ongeveer 25°C afgekoeld om een bier van hoge gisting te verkrijgen.
Het rijpingsproces begint nadat het gist aan het mengsel is toegevoegd. Ten slotte wordt het bier overgegoten in horizontale ketels vooraleer het wordt gebotteld. In de fles begint de definitieve gisting van het bier.

De brouwers

De productie van de bieren van Waterloo werd niet aan de eerst de beste toevertrouwd. Twee jonge brouwers onder leiding van Willem Van Herreweghen
hebben het lot van deze producten in handen.
Thomas Vandelanotte kan bogen op een uitstekende ervaring dankzij zijn jarenlange tewerkstelling in de brouwerij Timmermans.
Edward Martin, achterkleinzoon van John Martin, is opgegroeid in een heuse bierfamilie en werd als het ware geboren tussen de biervaten. Hij ziet nauwlettend toe op de hoge kwaliteit van de producten.

Kloris Devillé is al meer dan 15 jaar vertrouwd met het brouwproces.Na zijn opleiding in brouwerij en malterij ging hij aan de slag bij de brouwerij Timmermans, waar hij de geheimen van het lambiekbier leerde kennen. Ondertussen werkt hij al twee jaar op de hoeve van Mont-Saint-Jean.

Dit dynamische team waarborgt de authenticiteit, vitaliteit en kwaliteit van de Waterloo-bieren die elk hun eigen unieke geschiedenis hebben.

waterloo-triple-blond

Deze tripel is zowel eenvoudig als complex. Het bier dankt zijn eenvoud aan de eerste zoete toets op de tong,
die daarna snel wordt bedekt met een bitterheid die zich tot achteraan in de mond verspreidt. Deze tripel is echter ook complex doordat zijn grondstoffen als kanonschoten in de mond ontploffen, de ene nog smakelijker dan de andere. De bitterheid van de hop wordt afgewisseld met de souplesse van mout. Het brouwproces geeft aan Waterloo de smaak van een nieuwe overwinning.


 • Alcoholpercentage : 8%
 • Kleur :  Blond
 • Gisting :  Hoog
 • Type :  Tripel
 • Temperatuur :  4 – 6 °C
 • Formaten :  33 cl, 75 cl, vat van 15 l
waterloo-strong-dark

Zijn koffiearoma gaat gepaard met een sterk uitgesproken toon die zowel streng als gedisciplineerd is. Zijn smaak verspreidt zich geleidelijk over de tong en
doet denken aan het vuur van de soldaten tijdens de Slag bij Waterloo, die de kracht van het bier zeker geproefd zullen hebben. Het bier heeft een sterke smaak en biedt een likeurachtige afdronk. Een welverdiende beloning na een goedgevulde dag.


 • Alcoholpercentage : 8%
 • Kleur : Bruin
 • Gisting : Hoog
 • Type : Dubbel
 • Temperatuur : 4 – 6 °C
 • Formaten : 33 cl, 75 cl, vat van 15 l
waterloo-recolte
Waterloo Récolte is een streekproduct waarvan de bakermat is de Ferme van Mont-Saint-Jean in Waterloo. Als een echte verkenner tast het bier het verhemelte af. Waterloo Récolte vraagt een vrij strategische en weloverwogen, maar zeker niet listige benadering. Het bier laat zich namelijk vlot ontdekken in verschillende fasen: nu eens rechtuit met mout en tarwe om een iets ruwere bodem in de achterlinie te beschermen, gewapend met een stagnerende bitterheid, weliswaar zonder zich op te dringen. Na de verovering wacht u een zeer aantrekkelijke maar sluwe smaak. Daarom krijgt het bier het laatste woord: ‘Moed!’

 • Alcoholpercentage : 6%
 • Kleur : Lichtblond
 • Gisting : Hoog
 • Type : Speciaal
 • Temperatuur : 5 °C
 • Formaten : vat van 15 l en One Way-vat van 20 l
waterloo-dark-recolte

Récolte Hiver, de nieuwe aanwinst in het Waterloo-gamma, wordt in beperkte hoeveelheid gebrouwen in de Ferme de Mont-Saint-Jean. Dit hoevebier is een typisch streekproduct, net zoals voor zijn grote zuster, de Waterloo Récolte. Fris en karaktervol – dit bruine bier is licht met hopaccenten. De bruine suiker en de gebrande mout zorgen voor de donkere kleur en een bijzonder aangename karamelachtige afdronk. Dit uitzonderlijke ambachtelijke bier lest de dorst en verrast. Het lijkt nog meer op het beroemde bier dat de Engelse soldaten dronken bij de beroemde veldslag in 1815. Een mooi staaltje van brouwkunst … met geschiedenis!


 • Alcoholpercentage : 6%
 • Kleur :  Bruin
 • Gisting :  Hoog
 • Type :  Hoevebier
 • Temperatuur :  5 °C
 • Formaten :  One Way-vat van 20 l en vat van 15 l
waterloo-strong-kriek-33cl

Waterloo Strong Kriek is het nieuwe artisanale bier dat gecreëerd werd in de hoeve van Mont-Saint-Jean, vlak bij het slagveld van Waterloo.
Onze meesterbrouwer vond het perfecte evenwicht tussen een bier van hoge gisting en een typische kriekenlambiek. Een uniek brouwsel met een gebalanceerde fruitige smaak en een sterk karakter. De sterkste kriek ooit !


 • Alcoholpercentage : 8%
 • Kleur :  Donker
 • Gisting :  Hoge gisting & lambiek
 • Type :  Strong Kriek
 • Temperatuur :  4 – 6 °C
 • Formaten :  33 cl, 75 cl, One Way-vat van 20 l en vat van 15 l
Dit eeuwenoude brouwsel mag uiteraard niet uit om het even welk glas gedronken worden. Om de authenticiteit van de producten en de lokale knowhow eer aan te doen, hebben de brouwers een beroep gedaan op een meester-pottenbakker uit de buurt om deze kelken, die aan de Waterloo-bieren hun authentieke smaak verlenen, met de hand en met de grootste zorg te vervaardigen. Het duurt zeven dagen om één kelk te maken.