Microdistilleerderij
Gin en Whisky*
Waterloo Gin en Whisky zijn onze nieuwste producten die worden gedistilleerd op een karaktervolle en authentieke plaats boordevol geschiedenis.


Historiek
Aan de voet van de beroemde Leeuw van Waterloo, het decor van de grote napoleontische veldslag, houdt de hoeve van Mont-Saint-Jean duizendjarige tradities in ere. De brouwerij van Waterloo, die al langer bestaat dan dit voormalige Britse veldhospitaal, brouwt er al meer dan 500 jaar de beste traditionele bieren en knoopt vandaag opnieuw aan met een eeuwenoude traditie met de distillatie van gin en whisky van topkwaliteit. Dat is op zich weinig verrassend, aangezien de imposante hoeve van Mont-Saint-Jean vroeger zeer waarschijnlijk reeds een distilleerderij bezat.
Een distilleerderij was immers een efficiënt middel om oud bier te verwerken. Bij distillatie wordt geconcentreerde graanalcohol geproduceerd op basis van de gisting van graan, en dus van bier. In dit geval vormt het Waterloo-bier het hoofdingrediënt van de Waterloo Gin en Whisky.
Hoewel men reeds sterkedrank distilleerde op basis van jeneverbessen, “Jenever” of “Peket” genoemd, introduceerde de Slag bij Waterloo verschillende nieuwe producten in deze streek. In de 17de eeuw hadden de Engelsen kruiden uit hun kolonies aan onze Vlaamse jenever toegevoegd. Op die manier ontstond gin.

Ondanks de gruwelijke veldslag waarbij meer dan 6000 soldaten in het veldhospitaal werden verzorgd, bracht de Slag bij Waterloo de hoeve van Mont-Saint-Jean ook iets positiefs. De Britse soldaten lieten vaten met whisky en gin achter in de hoeve, wat de boeren uit de streek ertoe aanzette nieuwe soorten sterkedrank te distilleren.
De huidige smaak van de gin en whisky die in de hoeve worden gedistilleerd, is rechtstreeks beïnvloed door deze Belgisch-Engelse erfenis.
Ingrediënten
Bier is het basisingrediënt van zowel de Waterloo Gin als de Waterloo Whisky, met dat verschil dat de whisky puur op basis van bier wordt gedistilleerd. In het geval van de gin worden tijdens het productieproces verschillende kruiden en specerijen toegevoegd om een specifieke smaak te bekomen.


Terwijl men vroeger gewoonlijk sterkedrank distilleerde op basis van oud bier, wordt het bier dat men nu voor de distillatie gebruikt, specifiek voor dit doeleinde gebrouwen. De brouwsels die bestemd zijn voor de productie van Waterloo Gin en Whisky, hebben allen Waterloo Récolte als basis. Dat is een seizoensbier waarvan het recept sinds het einde van de Middeleeuwen niet is gewijzigd. Het wordt gebrouwen met meer dan 30% tarwe afkomstig van de velden rond de hoeve, en met gerstemout. Het bier bevat geen hop, want dat draagt niets bij aan de distillatie. Het water uit de plaatselijke waterput en de gist van de brouwerij van Waterloo weerspiegelen de eigenheid van onze streek.
Productieproces
Het 100% ambachtelijke productieproces is gebaseerd op de methoden die de boeren uit de Middeleeuwen toepasten. Om te distilleren heb je een alcoholhoudende basis nodig. Bij distillatie wordt immers geen alcohol geproduceerd, maar versterkt.
Alles begint bij het brouwen van Waterloo-bier dat geen hop bevat. Hop draagt immers niets bij aan de smaak van de sterkedrank. Vroeger gebruikte men voor de distillatie vaak oud bier. Net als vroeger wordt het bier vandaag gebrouwen met graan uit onze streek. In tegenstelling tot Waterloo Récolte brengt het bier dat bestemd is voor de distilleerderij, meer tijd door in de roerkuip en ondergaat het een korter kook- en gistingsproces. De whisky wordt gedistilleerd op basis van 100% moutbier.
Bier vormt dus de grondstof voor het distillaat en wordt in dit stadium ‘wort’ genoemd. Men brengt het wort aan de kook en op 78,3°C verdampt de alcohol. Hierbij controleert de distilleerder nauwgezet de temperatuur. De alcoholdampen gaan door een korf met zorgvuldig gekozen kruiden en specerijen; bepaalde aroma’s zullen – afhankelijk van de temperatuur – samen met de alcohol verdampen.
Zoals bij elke distillatie bekomt men uiteindelijk transparante alcohol die wordt versneden met gedemineraliseerd water en die, in het geval van gin, klaar is om gebotteld te worden. De whisky zal onmiddellijk worden overgebracht naar onze eiken vaten, waarvan sommige afkomstig zijn uit Schotland. Na een rijpingsproces van 3 jaar op vat mag de sterkedrank wettelijk ‘whisky’ genoemd worden. Tijdens die 3 jaar durende rijping moeten de eiken vaten de sterkedrank subtiele toetsen van vanille, karamel of hout geven. Maar dat zal de tijd uitwijzen …

Microdistilleerderij
Met onze gloednieuwe microdistilleerderij, die rechtstreeks uit Duitsland komt, kunnen we twee verschillende distillatieprocessen toepassen: “pot still”-distillatie en “column still”-distillatie. Dit zijn twee zeer verschillende procedés: “pot still”-distillatie wordt gebruik voor de productie van de whisky en “column still”-distillatie voor de productie van de gin.
Met een hoeveelheid wort van amper 250 liter is onze micro-distilleerderij een van de kleinste van het land. De productiecapaciteit voor gin bedraagt 15.000 liter. Maar we zullen plaats moeten maken voor de whisky …
Onze producten

De heerlijke Premium Gin van de hoeve van Mont-Saint-Jean is uiteraard op en top Belgisch, maar tegelijkertijd zeer aromatisch. Deze sterkedrank is het perfecte huwelijk tussen onze eigen traditie en de Engelse traditie met meer exotische toetsen. Onze gin is een puur en evenwichtig product boordevol geschiedenis dat het beste van beide traditionele gin-types combineert.
Gin


Gin Oak Infusion
Sloe Gin

* Beschikbaar in 2020