Microdistilleerderij

Gin en Whisky

Waterloo Gin en Whisky zijn onze nieuwste producten die worden gedistilleerd op een karaktervolle en authentieke plaats boordevol geschiedenis.

Historiek

Aan de voet van de beroemde Leeuw van Waterloo, het decor van de grote napoleontische veldslag, houdt de hoeve van Mont-Saint-Jean duizendjarige tradities in ere. De brouwerij van Waterloo, die al langer bestaat dan dit voormalige Britse veldhospitaal, brouwt er al meer dan 500 jaar de beste traditionele bieren en knoopt vandaag opnieuw aan met een eeuwenoude traditie met de distillatie van gin en whisky van topkwaliteit. Dat is op zich weinig verrassend, aangezien de imposante hoeve van Mont-Saint-Jean vroeger zeer waarschijnlijk reeds een distilleerderij bezat.

Een distilleerderij was immers een efficiënt middel om oud bier te verwerken. Bij distillatie wordt geconcentreerde graanalcohol geproduceerd op basis van de gisting van graan, en dus van bier. In dit geval vormt het Waterloo-bier het hoofdingrediënt van de Waterloo Gin en Whisky.

Hoewel men reeds sterkedrank distilleerde op basis van jeneverbessen, “Jenever” of “Peket” genoemd, introduceerde de Slag bij Waterloo verschillende nieuwe producten in deze streek. In de 17de eeuw hadden de Engelsen kruiden uit hun kolonies aan onze Vlaamse jenever toegevoegd. Op die manier ontstond gin.

N-7

Ondanks de gruwelijke veldslag waarbij meer dan 6000 soldaten in het veldhospitaal werden verzorgd, bracht de Slag bij Waterloo de hoeve van Mont-Saint-Jean ook iets positiefs. De Britse soldaten lieten vaten met whisky en gin achter in de hoeve, wat de boeren uit de streek ertoe aanzette nieuwe soorten sterkedrank te distilleren.

De huidige smaak van de gin en whisky die in de hoeve worden gedistilleerd, is rechtstreeks beïnvloed door deze Belgisch-Engelse erfenis.

Ingrediënten

Bier is het basisingrediënt van zowel de Waterloo Gin als de Waterloo Whisky, met dat verschil dat de whisky puur op basis van bier wordt gedistilleerd. In het geval van de gin worden tijdens het productieproces verschillende kruiden en specerijen toegevoegd om een specifieke smaak te bekomen.

Terwijl men vroeger gewoonlijk sterkedrank distilleerde op basis van oud bier, wordt het bier dat men nu voor de distillatie gebruikt, specifiek voor dit doeleinde gebrouwen. De brouwsels die bestemd zijn voor de productie van Waterloo Gin en Whisky, hebben allen Waterloo Récolte als basis. Dat is een seizoensbier waarvan het recept sinds het einde van de Middeleeuwen niet is gewijzigd. Het wordt gebrouwen met meer dan 30% tarwe afkomstig van de velden rond de hoeve, en met gerstemout. Het bier bevat geen hop, want dat draagt niets bij aan de distillatie. Het water uit de plaatselijke waterput en de gist van de brouwerij van Waterloo weerspiegelen de eigenheid van onze streek.

Productieproces

Het 100% ambachtelijke productieproces is gebaseerd op de methoden die de boeren uit de Middeleeuwen toepasten. Om te distilleren heb je een alcoholhoudende basis nodig. Bij distillatie wordt immers geen alcohol geproduceerd, maar versterkt.

Alles begint bij het brouwen van Waterloo-bier dat geen hop bevat. Hop draagt immers niets bij aan de smaak van de sterkedrank. Vroeger gebruikte men voor de distillatie vaak oud bier. Net als vroeger wordt het bier vandaag gebrouwen met graan uit onze streek. In tegenstelling tot Waterloo Récolte brengt het bier dat bestemd is voor de distilleerderij, meer tijd door in de roerkuip en ondergaat het een korter kook- en gistingsproces. De whisky wordt gedistilleerd op basis van 100% moutbier.

Bier vormt dus de grondstof voor het distillaat en wordt in dit stadium ‘wort’ genoemd. Men brengt het wort aan de kook en op 78,3°C verdampt de alcohol. Hierbij controleert de distilleerder nauwgezet de temperatuur. De alcoholdampen gaan door een korf met zorgvuldig gekozen kruiden en specerijen; bepaalde aroma’s zullen – afhankelijk van de temperatuur – samen met de alcohol verdampen.

Zoals bij elke distillatie bekomt men uiteindelijk transparante alcohol die wordt versneden met gedemineraliseerd water en die, in het geval van gin, klaar is om gebotteld te worden. De whisky zal onmiddellijk worden overgebracht naar onze eiken vaten, waarvan sommige afkomstig zijn uit Schotland. Na een rijpingsproces van 3 jaar op vat mag de sterkedrank wettelijk ‘whisky’ genoemd worden. Tijdens die 3 jaar durende rijping moeten de eiken vaten de sterkedrank subtiele toetsen van vanille, karamel of hout geven. Maar dat zal de tijd uitwijzen …

n-8-2

Microdistilleerderij

Met onze gloednieuwe microdistilleerderij, die rechtstreeks uit Duitsland komt, kunnen we twee verschillende distillatieprocessen toepassen: “pot still”-distillatie en “column still”-distillatie. Dit zijn twee zeer verschillende procedés: “pot still”-distillatie wordt gebruik voor de productie van de klassieke whisky en “column still”-distillatie voor de productie van de gin. Hoewel de Schotten aan de noodrem zullen trekken, hebben wij vastgesteld dat het ook zonder “pot still”-distillatie kan. Op basis van grondstoffen van zeer hoge kwaliteit en door de gisting onder controle te houden, slagen wij erin een uitzonderlijk distillaat (“new make”) te produceren met uitsluitend “column still”-distillatie, waarbij toetsen van peren en graan overheersen. Op die manier behalen we een alcoholpercentage van meer dan 70%; bij “pot still”-distillatie zouden we hiervoor een tweede distillatie moeten uitvoeren om het beoogde percentage van 65% te bekomen.
Met een hoeveelheid wort van amper 250 liter is onze microdistilleerderij een van de kleinste van het land. De productiecapaciteit voor sterkedrank bedraagt 15.000 liter. In 2021 zullen we een nieuwe distilleerderij van 500 liter (dubbel zoveel) onderbrengen in ons gloednieuwe boerderijgebouw. Volg ons op onze Facebook-pagina Waterloo Distillery om dit geweldige avontuur samen met ons te beleven!

ONZE GINS

Liefhebbers van gin weten dat er twee gintypes bestaan: kruidige gin en aromatische gin. In Vlaanderen vindt men vooral gins van de eerste categorie, want het kruidige en gepeperde karakter is rechtstreeks afkomstig van de jeneverbessen. Het aromatische karakter is dan weer te danken aan de toevoeging van exotische producten met aroma’s van kruidnagel of kaneel.
De heerlijke Premium Gin van de hoeve van Mont-Saint-Jean is uiteraard op en top Belgisch, maar tegelijkertijd zeer aromatisch. Deze sterkedrank is het perfecte huwelijk tussen onze eigen traditie en de Engelse traditie met meer exotische toetsen. Onze gin is een puur en evenwichtig product boordevol geschiedenis dat het beste van beide traditionele gintypes combineert.

Waterloo Original Gin

500ml – 42° Alc


Een frisse en verleidelijke gin met toetsen van kruiden, citroen en bloemen.

Aroma: de jeneverbessen vormen een subtiele alliantie met de aroma’s van bloemen zoals lavendel en anijs.

Mondgevoel: kruidige en lichtpittige smaak met een afdronk die zich kenmerkt door toetsen venkel en jeneverbessen.

Het unieke karakter van Waterloo Original Gin is te danken aan de subtiele toevoeging van kruiden, bloemen en jeneverbessen.

Waterloo Oak Gin

500ml – 42° Alc


Het beste van twee werelden: een zachte gin met de zoete en verfijnde smaak van gerijpt eikenhout.

Aroma: laat je verleiden door de aroma’s van biscuit, zachte cacao, vanille en graan.

Mondgevoel: een perfecte balans tussen de zoetheid van het hout en het uitgesproken karakter van de gin, met een zachte, bittere afdronk.

 

Waterloo Sloe Gin

500ml – 28° Alc.


Sloe Gin, bekend bij onze Engelse buren, moet niet onderdoen voor de meer traditionele gins.
Deze likeur op basis van een maceratie van sleepruimen in de Waterloo Original Gin zorgt voor een compleet nieuwe beleving voor ginliefhebbers.
Deze vrouwelijke, zachte gin heeft een uitgesproken karakter.

Aroma: de zoetheid van de sleepruimen verzacht de gin en creëert aroma’s van bosvruchten.

Mondgevoel: de gin zorgt voor een droge bitterheid, wat resulteert in een perfect uitgebalanceerde likeur.

Geniet van deze gin als digestief of in combinatie met mousserende wijn, zoals een Sloe Royale.

ONZE WHISKY’S

In 1815 werd voor het eerst Schotse whisky geschonken op de hoeve. Die was uitsluitend voorbehouden voor de soldaten van hogere rang om de pijn van de tijdens de veldslag opgelopen verwondingen te verlichten. Vandaag, na 3 jaar distillatie, kunnen wij u eindelijk onze 3 Waterloo Whisky’s voorstellen op basis van de receptuur van onze Waterloo-bieren: “The Surgeon”, “The Nurse” en “The Brancardier”.
Deze eerste productie is gelimiteerd en elke fles is genummerd.
Dankzij uw steun kunnen we nu al nadenken over de toekomst en over onze volgende ontwikkelingen, zoals de aankoop van sherry- en olorosovaten en tal van nieuwe recepten die we u in avant-première zullen laten ontdekken.
Word lid van de “Belgium’s Finest Whisky”-club, waar men de magie van “the land of the brave” kan proeven!

The Brancardier

500ml – 46° Alc


“Brancardiers” waren wellicht de meest kwetsbare mensen op het slagveld. Deze “ambulanciers avant la lettre” brachten op eigen kracht gewonde soldaten terug naar de hoeve van Mont-Saint-Jean.

Waterloo Single Grain is ontegensprekelijk de ideale kennismaking met de Belgische whiskywereld. Aroma’s van karamel en vanille sublimeren de fijne kruidige toetsen. Je kan zelfs een boeket lentebloemen onderscheiden. In de mond heeft deze whisky een volle smaak van zoete vanille, in evenwicht gehouden door kruidige toetsen van hout. Die zijn het resultaat van een blend met andere Amerikaanse vaten (Quercus Alba). De afdronk kenmerkt zich door een intense hint van theebladeren.

Type: Single Grain

Wash: Waterloo Récolte

Aroma’s: De zoetste en kruidigste whisky van de drie. Deze evenwichtige whisky kenmerkt zich door toetsen van toffee en gebrande suiker.

Mondgevoel: Kruidige smaak, verzacht door toetsen van zoete vanille en gebrande suiker. Het sandelhout combineert perfect met de licht fruitige hints van mango, peer en perzik. Romig rond en zoet.

Afdronk: Lange, complexe afdronk.

Vat (historiek): Eik (Highlands Scotch Whisky) + nieuwe eik Quercus Alba

The Nurse

500ml – 46° Alc


“The Nurse” herinnert aan de onmisbare aanwezigheid van de geallieerde en Belgische vrouwen (vaak dorpsvrouwen) die het medische korps tijdens de veldslag bijstonden op de hoeve van Mont Saint Jean.

Deze Waterloo Single Cask Grain is ongetwijfeld een aangename verrassing! Met de Waterloo Récolte als distillatiebasis zijn we erin geslaagd om het aroma van het bier zonder smaakverlies te extraheren … Aroma’s van peren en weiland gaan schuil achter de zoete geur van vanille, rode peper en graan. En voor de liefhebbers: fijne toetsen van pure chocolade.

Type: Single Cask Grain

Wash: Waterloo Récolte

Aroma’s: Zachte, lichtgerookte en complexe aroma’s van vanille, peper en dennen.

Mondgevoel: Het peperige karakter wordt in evenwicht gehouden door de zachte toetsen van vanille die doen denken aan een licht dessert (een ijsje, bijvoorbeeld). Deze whisky blijft complex en vol, waarbij vooral de toetsen van graan en peren zich onderscheiden.

Afdronk: Korte en droge, maar kruidige en fruitige (peer) afdronk.

Vat (historiek): Eik (Highlands Scotch Whisky)

The Surgeon

500ml – 46° Alc.


“The Surgeon” is een eerbetoon aan de vele chirurgen die op de hoeve van Mont-Saint-Jean een week lang dag en nacht operaties uitvoerden na de Slag bij Waterloo.

Deze Waterloo Single Cask Malt wordt gestookt op basis van onze Waterloo Triple Blond. De Belgische gerst, gefermenteerd met onze gist, zorgt voor uitgesproken kruidige toetsen. Na de distillatie heeft de whisky meer dan 3 jaar gerijpt in eiken vaten uit Schotland (Highlands). “The Surgeon” kenmerkt zich door zachte aroma’s van vanille en eik, gevolgd door subtiele toetsen van kruiden en jeneverbes. De gerst in de lange afdronk doet denken aan de Waterloo Triple.

Type: Single Cask Malt

Wash: Waterloo Triple Blond

Aroma’s: Zachte aroma’s van eik en vanille, aangevuld met meloen, dennen en biscuit.

Mondgevoel: Zachte toetsen van peper, room en vanille. “The Surgeon” doet ons wegdromen …

Afdronk: Lange afdronk met toetsen van dennen. De mout (biscuit) herinnert ons aan de oorsprong van deze whisky …

Vat (historiek): Eik (Highlands Scotch Whisky)