Microbrouwerij
Geschiedenis
De soldaten die in 1815 strijd leverden bij Waterloo, hadden allemaal één gemeenschappelijke vijand:
de bacteriën in het drinkwater. Lokale brouwers werden dus waardevolle geallieerden, want dankzij hen konden de soldaten hun dorst lessen met bruin bier van hoge gisting.
Dit brouwsel werd Waterloo genoemd, als eerbetoon aan de Hertog van Wellington, Prins van Waterloo, die de Slag bij Waterloo had gewonnen.
Naar aanleiding van de 200ste verjaardag van de Slag bij Waterloo in juni 2015, keurde de lokale overheid het project goed om de hoeve-brouwerij van Mont-Saint-Jean te restaureren en steunde ze het project van de Brouwerij John Martin om deze uitdaging aan te gaan.
Voor Anthony Martin en zijn team was dit de ideale gelegenheid om hulde te brengen aan alle soldaten: ze besloten er Waterloo, the Beer of Bravery, te brouwen.
Ze deden hiervoor een beroep op Adrien Desclée, die het bier enkele jaren eerder reeds opnieuw had gelanceerd. Ze wilden dit uitzonderlijke bier, dat al die dappere soldaten de nodige kracht en strijdlust had gegeven, nieuw leven inblazen.
Voor het brouwen van dit bier met een rijk verleden konden ze gebruik maken van de knowhow van meesterbrouwer Willem Van Herreweghen, die trouw bleef aan de oude receptuur die vanaf 1456 door meesterbrouwers uit de streek was opgesteld.
Bezoek en degustatie
Onze microbrouwerij zal bierliefhebbers en geschiedenisfanaten ongetwijfeld weten te bekoren!
De brouwers van John Martin hebben zich de knowhow van de brouwers uit de 15de eeuw eigen gemaakt om bierliefhebbers uit de hele wereld een authentiek product aan te bieden. Laat u tijdens uw bezoek aan de microbrouwerij van Mont-Saint-Jean niet misleiden door het rustieke aanzicht. Achter deze elegante koperen vaten schuilen hoogtechnologische installaties. De microbrouwerij van Waterloo beschikt immers over zeer performante productiemiddelen en kan tot 10 hl brouwen.
De kookketel heeft een moduleerbare bodem die kan worden aangepast afhankelijk van het te brouwen volume. Deze hoogtechnologische uitrusting bezit alle troeven van grote gespecialiseerde installaties om bier van hoge gisting te brouwen.
Waterloo wordt van oudsher uitsluitend gebrouwen met lokale producten.
Water is van cruciaal belang bij het brouwen van bier, want het bepaalt de eindkwaliteit en
geeft het brouwsel zijn unieke karakter. Het water dat men tijdens het brouwproces gebruikt, is afkomstig van de waterput van de hoeve van Mont-Saint-Jean, die dankzij haar geografische ligging (Waals-Brabant) van uitstekende kwaliteit is. Na zuivering benadert dit water immers een ideale zuurgraad.
Waterloo ligt bovendien in een uitgesproken landbouwgebied.
Lang voor de Slag bij Waterloo stond de streek bekend om haar imposante hoeves, overvloedige oogsten en rijke bodem.
Alle gebruikte grondstoffen komen uit de streek, behalve de hop. Maar daar komt binnenkort verandering in met de aanleg van hopvelden rond de site.
De eerste stap van het brouwproces is het malen van graan. Het graan wordt vervolgens overgegoten in de beslagketel
en wordt daar gemengd met water dat tot een bepaalde temperatuur is opgewarmd. Het zetmeel wordt er omgezet in suiker.
Het mengsel gaat vervolgens naar de filterketel met dubbele bodem, die toelaat het draf van het wort te scheiden.
Ten slotte giet men het wort over in de kookketel en wordt de hop toegevoegd.
Alles wordt tot ongeveer 25°C afgekoeld om een bier van hoge gisting te verkrijgen.
Het rijpingsproces begint nadat het gist aan het mengsel is toegevoegd. Ten slotte wordt het bier overgegoten in horizontale ketels vooraleer het wordt gebotteld. In de fles begint de definitieve gisting van het bier.
De brouwers
Het brouwen van de Waterloo-bieren werd niet toevertrouwd aan de eerste de beste. Onder leiding van meesterbrouwer Thomas Vandelanotte was het Edward, de jongste zoon van Anthony, die gedurende meerdere jaren de heropleving van dit historische juweel leidde.
Thomas Vandelanotte heeft ruime ervaring opgedaan, met name door zijn werk bij brouwerij Timmermans gedurende meerdere jaren. Hij is nu de meesterbrouwer voor de Anthony Martin-groep en houdt toezicht op de ontwikkeling van nieuwe recepten.
Edward Martin, achterkleinzoon van John Martin, komt uit een familie die diepgeworteld is in de brouwindustrie. Vanaf zijn geboorte ondergedompeld in de wereld van bier, hecht hij veel belang aan de kwaliteit van de producten. In 2017 lanceerde hij de Waterloo-distilleerderij, die gin en whisky produceert die recentelijk bekroond zijn met prestigieuze prijzen.
Kloris Devillé voegde zich in 2016 bij het team en bracht een levenslange kennis van het brouwen met zich mee. Na een opleiding in brouwerij en mouterij, heeft hij zijn vaardigheden verfijnd bij brouwerij Timmermans, waar hij de mysterieuze wereld van lambiek ontdekte.
Vandaag bestaat het team uit dynamische jonge brouwers onder leiding van Thomas en Edward, wat garant staat voor kwaliteit en innovatie in elke brouwsel.