Het museum
Permanente tentoonstelling – Het veldhospitaal van de Engelsen
15 juni 1815 – 18 juni 1815. Drie dagen. Meer was niet nodig om de hoeve van Mont-Saint-Jean het statuut van beschermd monument toe te kennen en om de boerderij internationale bekendheid te geven door de rol die ze vervulde tijdens de Slag bij Waterloo.
In dit gebouw besloot de Hertog van Wellington immers zijn veldhospitaal onder te brengen. Onder het toezicht van de Deputy Inspector Gunning van het Royal Army Medical Corps werden ongeveer 6.000 soldaten verzorgd in dit hospitaal. De getuigenissen uit die periode laten er geen twijfel over bestaan: heel wat soldaten hadden hun leven te danken aan de nabijheid van deze hoeve-hospitaal waar “de binnenplaats bezaaid lag met stapels geamputeerde ledematen”.
Het veldhospitaal van Mont-Saint-Jean heeft enkele grote namen uit de geschiedenis van de Slag bij Waterloo op zijn patiëntenregister staan: de adjudanten van de Hertog van Wellington, kolonel Delancey en kolonel Gordon, diens secretaris (en neef) Lord Fitzroy Somerset, evenals Willem van Oranje, die een rugblessure had opgelopen. De tentoonstelling die terugblikt op de gebeurtenissen van die dagen waaraan de Hoeve van Mont-Saint-Jean haar bijnaam als Hospitaal van de Engelsen en Brits Veldhospitaal te danken heeft, wordt dus gehouden ter ere van de dappere chirurg Gunning en zijn team.
Vrouwen krijgen een centrale plaats in de tentoonstelling. De rol die zij vervulden en die door de geschiedenisboeken dikwijls over het hoofd wordt gezien, was immers cruciaal voor de overlevingskansen van de patiënten. Dit vormt voor de bezoekers ook de ideale gelegenheid om meer te weten te komen over de geschiedenis van de veldhospitalen, zonder dewelke veel oorlogen een heel andere afloop gekend zouden hebben. Aangezien de Hoeve van Mont-Saint-Jean reeds vóór 15 juni 1815 een belangrijke plaats was, hebben we besloten deze site te huldigen door stil te staan bij enkele markante grote periodes uit haar geschiedenis: de bezetting door de toekomstige Orde van Sint-Jan, haar strategische
ligging tijdens andere veldslagen en haar rijke verleden als landbouwbedrijf en bierbrouwerij.
Rondleidingen
Dompel u – op vertoon van uw toegangsticket – onder in de geschiedenis van het Hospitaal van de Engelsen in het museum “De keerzijde van de medaille”, vertelt het verhaal van Het veldhospitaal van de Engelsen.
Openingsuren:
- Woensdag tot zaterdag : van 9u tot 18u
- Zondag : van 9u tot 13u
Tarieven
- Toegangsticket : € 5
Opmerkingen :
– In het museum worden groepen van maximaal 25 personen toegelaten.
– Honden mogen de rondleiding niet volgen.
– Mogelijkheid om een beroep te doen op een gids van de vzw Guides 1815. Deze rondleiding moet minstens zeven dagen op voorhand per e-mail worden aangevraagd (info@fermedemontsaintjean.be).